Text Size
Wed, May 31, 2023

Subscribe Newsletter

If you want to stay informed about the latest exhibitions and projects or other news concerning the artworks of Peter De Cupere. Subscribe the newsletter.

Book

book

Overview book: 20 years working with scents

Olfactory Art, Scent in Context

472 pages, 3KG, + 1500 Photos, 22 Scratch & Sniff images, 5 cm thick

Published by Stockmans Publishers

Order here: www.stockmansartbooks.be

01oldlife-newlife-72dpiEdition 'Old Life - New Life' to support Kina vzw

Numbered (1-100) and signed, with little soaps and book

Dimensions: 78.5 cm x 58 cm

For more photos and info text (Dutch), click on Read More

 

Peter De Cupere creëerde een werk dat verwijst naar de transitie die cliënten doormaken in de noodbedden. Hij ontwierp een editie in de vorm van een stripverhaal met 60 tekeningen.
In deze editie  toont hij een jonge vrouw die in de noodbedden bij KINA p.v. terechtkomt. De kunstenaar maakte voor deze cliënte twee geurige zeepjes, waarbij het ene zeepje haar oude leven uitdrukt, en het andere zeep­je een frisse witte start…


In het beeldverhaal kiest de vrouw eerst voor een oud , bruin en vuil stuk zeep, waarin ‘Old Life' gegrift staat. Achter het stuk zeep ziet zij de spiegel en zichzelf, haar oude leven. Op de lavabo ligt echter ook een mooi wit nieuw stuk zeep, waarin ‘New Life' gegrift staat. Zij kiest voor het 'nieuwe leven' en begint zich zeer grondig te wassen. Het vuil van haar handen, de verbittering van haar gezicht tot ze straalt, lacht en uiteindelijk een pioenroos wordt.

De geurende zeep werkt subtiel, reinigend, relaxerend en versterkt het zelfwaardegevoel. Het kunstwerk zelf werkt suggererend en ondersteunend: dagelijks moet men kunnen loslaten, wegwassen en vooruit denken.

Deze boodschap, mooi gesymboliseerd door de twee zeepjes op elk kunstwerk, kan ook voor u elke dag inspirerend werken. Van deze werken zijn er 100 genummerde en gesigneerde exemplaren gemaakt. U kan uw exemplaar bestellen via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Cliënten nemen afscheid van hun oude leven, wassen alle problemen weg en kunnen fris gewassen aan een nieuw leven beginnen. Hun oude ‘vuile' verleden krijgt een nieuwe glans.

In de drie laatste vakjes van het verhaal werden drie attributen op het kunstwerk gekleefd: een oud stuk zeep ‘Old Life', een nieuw stuk zeep ‘New Life' en een boekje met het hele stripverhaal in boekformaat.
Binnen het kunstproject werd op elke kamer één druk van dit kunstwerk gehangen, ingekaderd compleet met zeepjes en boekje. Daarnaast werd een groot aantal zeepjes en boekjes gemaakt, zodat we voor elke nieuwe cliënt telkens op de wastafel een boekje en twee zeepjes kunnen klaarleggen: één Old Life en één New Life. Hiermee kreeg het kunstproject een uitstraling naar de toekomstige cliënten in de crisisopvang.
Voor beide zepen moesten speciaal mallen gemaakt worden om de tekst erop te kunnen vermelden. De zeep Old Life werd gegoten in een slecht afgewerkte mal, zodat de zeep er gebruikt uitziet.  De zeep New Life werd gegoten in een mooi afgewerkte mal, en bestaat uit een frisse helderwitte zeep die naar de pioenroos ruikt.
Na de donkere nacht worden de personen in noodopvang wakker, nemen een frisse douche en kunnen er opnieuw tegenaan, zien terug oplossingsmogelijkheden en alternatieven waar ze tevoren niet aan hadden gedacht. De geurende zeep werkt subtiel, reinigend, relaxerend en versterkt het zelfwaardegevoel. Het kunstwerk zelf werkt suggererend en ondersteunend: zij zijn niet de eerste persoon in de noodbedden die even geen uitweg zag. Een uitweg die men zelf kan vinden, waar men zelf in kan handelen: het oude leven achter zich laten en de keuze maken voor een nieuwe start. Een frisse geur, een bloem, een witte zeep die losmaakt, vergeeft en daar speciaal voor hen is neergelegd.

En zo is het ook voor iedereen elke nieuwe dag. Ook wie niet in crisisopvang verblijft, moet dagelijks kunnen loslaten, wegwassen en vooruit denken. Deze boodschap, mooi gesymboliseerd door de twee zeepjes op elk kunstwerk, kan ook voor u elke dag inspirerend werken. Van deze werken zijn er 100 genummerde en gesigneerde exemplaren gemaakt. U kan uw exemplaar bestellen via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Website: www.kina.be


Old Life - New Life

Genummerd (1-100) en gesigneerd, met zeepjes en boekje
Druk: € 300
Ingekaderd: € 400
Afmetingen: 78,5 cm x 58 cm

Bestellen via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it