Text Size
Mon, Jul 15, 2024

fragumcardamomi0924.09.2012 - 08.01.2013

CBK Drenthe in De Nieuwe Kolk - Assen- The Netherlands

Flower Fragum Cardamomi on show in the exhibition Nature Now.

Flower Fragum Cardamomi is the first scratch & sniff sculpture in the world, shown for the first time on the Creativity World Forum in Hasselt Belgium in 2011. The flower measures 9 m H!

In the exhibition Nature Now you can explore the smells by scratching and sniffing the sculpture.

 

 

Photos of the Scratch & Sniff Sculpture Flower Fragum Cardamomi in the exhibition Nature Now

Photos of the artist with the Scratch & Sniff Sculpture Flower Fragum Cardamomi

Photos of the first exhibition with the Flower Fragum Cardamomi at the World Creativity Forum

Eigentijdse opvattingen van natuur in de kunst

Natuur is hip. Dat is het in Drenthe ook altijd al geweest. Het is dus niet verwonderlijk dat natuur de hoofdrol speelt in de openingstentoonstelling van het CBK Drenthe in De Nieuwe Kolk in Assen. De eigen wil en invloed van de natuur op de mens wordt door kunstenaars als Erik Odijk, Claudy Jongstra en Peter de Cupere zichtbaar gemaakt. ‘Nature Now’ opent op 22 september 2012 en laat eigentijdse opvattingen van natuur in de kunst zien.

Het uitgangspunt van ‘Nature Now’ is de natuur als bundeling van oerkracht met als tegenhanger de natuur als dienstbaar aan de mens. Hierin zit de tegenstelling van emotie en rationaliteit gevat: ontzag voor het sublieme, het ongrijpbare, staat tegenover een zakelijke houding tot de natuur. Allerminst gaat het hier over de mens die de natuur zou beheersen! In tegenstelling: de natuur bezit zelf een scheppende, artistieke kracht die dicht ligt bij wat kunstenaars creëren. Sema Bekirovic laat ons hiervan getuige zijn in haar video ‘Koet’. Bekirovic geeft persoonlijke eigendommen aan een paartje meerkoeten, waarmee zij hun nestje bouwen. Het resultaat is verbluffend in haar eenvoud en schoonheid.

De kunstenaars in de expositie onderzoeken de verschillende verschijningsvormen van de natuur anno nu. Zo houdt Claudy Jongstra het proces van grondstof tot eindproduct in eigen hand, zodat ze volledig duurzaam kan werken. Jongstra behoedt met haar werkwijze bijzondere planten en zeldzame heideschapen van uitsterven. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich Persijn Broersen en Margit Lukács, die met een eeuwigdurende cyclus van groei en sterfte een lelie de natuurwetten laat trotseren. De veelzijdigheid van de natuur is in de expositie letterlijk te ervaren. Peter de Cupere creëert een gigantische geurinstallatie van acht-en-halve meter hoog met een diameter van drie meter, die de bezoeker aan moet raken om de geur vrij te laten. Hoe het klinkt als een komkommer groeit, is te ervaren in de installatie van Ronald van der Meijs.

Natuur is een populair onderwerp in de kunstwereld, zoals blijkt uit de vele exposities die er de komende tijd over natuur zijn. Het verschil dat het CBK Drenthe maakt ten opzichte van de andere tentoonstellingen, is dat de werken in ‘Nature Now’ de natuur de hoofdrol laten spelen. De werken tonen het spanningsveld tussen de creaties van de natuur en de creaties van de kunst. Ze laten zien waar emotie en beleving overgaan in idee en andersom.

Kunstenaars in de tentoonstelling zijn: Erik Odijk, Claudy Jongstra, Peter de Cupere, Nele Vos en Tanja Koning, Persijn Broersen en Margit Lukács, Sema Bekirovic, Reinier Lagendijk, Sjef Meijman, Dennis Amatdjais, Ivan Henriques en Ronald van der Meijs.

Periode
24 september 2012 t/m 8 januari 2013

Locatie
CBK Drenthe in De Nieuwe Kolk
Weiersstraat 1
9401 ET Assen.

Openingstijden
dinsdag t/m vrijdag: 13:00 – 17.00 uur
zaterdag: 13:00 – 16:00 uur

More info: www.cbkdrenthe.nl